Over Monique

Met een vader die zelf de kunstacademie doorliep, werd kunst er thuis met de paplepel ingegoten. Op mijn negende maakte ik mijn eerste ets en sindsdien ben ik geboeid door etstechnieken. Mijn eindexamenwerk voor de Willem de Kooning Academie in Rotterdam bestond uit kleine tekeningen en grote kleuretsen. Aan de National College of Art & Design in Dublin, Ierland, specialiseerde ik me in kleuretsen op groot formaat. Mijn eerstegraads lesbevoegdheid haalde ik bij ArtEz in Arnhem. Door de jaren heen heb ik veel geëxposeerd, niet alleen in Nederland maar ook in Engeland, Ierland, Duitsland, Finland en de Verenigde Staten.

Inmiddels geef ik al 30 jaar les op het gebied van tekenen, schilderen, grafische technieken en idee-ontwikkeling, onder andere aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en de Lindenberg in Nijmegen. Met mijn ervaring zie ik snel welke verbeteringen of veranderingen een werk nodig heeft en kan ik met een paar simpele aanwijzingen de cursist verder brengen. Ik kan er echt van genieten als mijn passie voor de grafische technieken overslaat op mijn cursisten. Ik daag cursisten altijd uit om te blijven experimenteren en ontdekken, zodat ze ook zichzelf kunnen blijven verrassen. Het is een bijzonder proces om cursisten zo ver te brengen dat zij een stuk van zichzelf in hun werk stoppen en komen tot een eigen verhaal.

Wanneer de gelegenheid zich voordoet, ga ik met een groep naar een tentoonstelling die aansluit op het vakgebied. Ik heb een uitgebreide boekenverzameling en laat regelmatig voorbeelden van kunstenaars zien. Ik merk dat cursisten het leuk vinden om naast de praktische vaardigheden ook een stukje kunstgeschiedenis mee te krijgen.

Grafiek maken is een bijzonder proces. Soms werk je heel direct, soms ben je langer bezig om een ets op te bouwen. De resultaten zijn vaak zeer verrassend. Het blijft mij boeien en ik vind het ontzettend dankbaar werk anderen op dit pad te begeleiden.

                          

tekening en etsen van Monique van Haasteren