Workshops

Workshops zijn een leuke manier om kennis te maken met etsen of om er gewoon weer eens een dagje lekker mee aan de slag te gaan.  Geef je nu op voor één van de workshops!

Wanneer je je aanmeldt met een groepje, is er de mogelijkheid een datum in overleg af te spreken.

Workshop droge naald

Droge naald is de meest eenvoudige en directe etstechniek, waarbij je binnen 1 dagdeel al mooie resultaten hebt. We gaan werken met PVC platen, die transparant zijn. Dit heeft als voordeel dat je je ontwerp (een meegebrachte lijntekening of een van de ontwerpen uit voorbeeldboeken) makkelijk kunt overnemen. Je kunt dit veelzijdige materiaal ook in allerlei vormen uitknippen.

In de plaat ga je je tekening krassen en dan in inkten in kleuren naar keuze. Je kunt meerdere keren afdrukken. Uiteindelijk ga je met een serie verrassende prenten naar huis!

Zaterdag 14 januari 2023 van 10.00 tot 14.00 uur, alleen bij voldoende inschrijvingen. Kosten € 75 inclusief materialen, koffie/thee/koek en lunch met soep, salade en versgebakken brood.

Tweedaagse workshop lijn ets/aquatint

Aquatint is een manier om in verschillende stadia grijstinten te creëren op je etsplaat. Vanuit je ontwerp maak je eerst een lijn ets, die we meerdere keren gaan afdrukken. De les erna komt de aquatint. Door in stadia te werken – zoals Rembrandt ook deed – krijg je een gelaagdheid en diepte in je werk, wat resulteert in een schilderachtig, vaak verbazingwekkend mooi effect.

Zaterdag 11 en 25 februari 2023 van 10.00 tot 14.00 uur, alleen bij voldoende inschrijvingen.
Kosten € 145 euro inclusief materialen, koffie/thee/koek en lunch: soep, salade, vers gebakken brood.

Workshop monotype/collage

Monotype is een eenvoudige, snelle en veelzijdige techniek waarbij je geen etspers nodig hebt, dus wanneer je eenmaal weet wat de mogelijkheden zijn, kun je ook thuis zelf aan de slag. Ik leer je verschillende technieken en laat zien hoe je deze kunt combineren met elkaar. We gaan werken met wateroplosbare inkt die snel droogt en maken een serie afdrukken maken waarvan we een deel tot collage verwerken. Het kleurrijke resultaat is zowel tekenachtig als schilderachtig!

Zaterdag 11 maart 2023 van 10.00 tot 13.00 uur, alleen bij voldoende inschrijvingen.
Kosten € 65 inclusief materialen, koffie/thee/koek.

Workshop Plantendruk

Plantendruk uit workshop

We gaan aan de slag met verschillende materialen, waaronder verse planten en bloemen. Wanneer je deze door de etspers haalt, krijg je een afdruk van de sappen uit de plant. Deze afdruk is vaak gedetailleerd, zoals een botanische prent. We gaan ook grote bladeren, grassen en riet in inkten en afdrukken. Na deze ochtend ga je met een serie prenten naar huis!

Zaterdag 25 maart 2023 van 10.00 tot 14.00 uur, alleen bij voldoende inschrijvingen. Kosten €75 inclusief materialen, koffie/thee/koek en lunch: soep, salade en vers gebakken brood.

Workshop Cyanotype

Cyanotype of Blauwdruk is geen grafische techniek maar een fotografische. Op een papier met een UV-gevoelige laag kun je allerlei voorwerpen leggen: planten, bloemen, veren etc., maar ook bijvoorbeeld  foto’s of je eigen tekening, afgedrukt op doorzichtig plastic sheets. Vervolgens belichten we deze door de zon of, als die er niet is, met een alternatieve lichtbron. Het resultaat is intens helderblauw met witte contrasten. In een paar uur maak je een serie blauwdrukken. Voor de liefhebber van blauw!

Zaterdag 14 april 2023 van 10.00 tot 12.00 uur, alleen bij voldoende inschrijvingen.
Kosten € 55 inclusief materialen, koffie/thee/koek.